Wat is BMX?

Over BMX

Houd je van snelheid, actie en heb je geen schrik om door de lucht te zweven? Dan zou BMX wel eens jouw ding kunnen zijn. Voor deze sport heb je snelle benen, behendigheid en een flinke dosis lef nodig.

BMX is een relatief jonge discipline binnen de wielersport. De sport ontstond toen Amerikaanse fietscrossers met hun kleine fietsen motorcrossbanen opzochten en sprongen maakten. BMX betekent dan ook Bicycle Moto Cross (de ‘X’ staat voor Cross). Toen de sport in de jaren ’80 vanuit Amerika naar ons land overwaaide, ontketende dat een ware rage. Sinds de Olympische Spelen van Peking 2008 is BMX zelfs een blijvende Olympische sport.

3 onderdelen in de BMX-sport

Binnen BMX zijn er 3 onderdelen: racing, pumptrack & freestyle. Bij OSTENDBMXCLUB komt freestyle niet aan bod.

Racing

BMX-wedstrijden rijd je op een baan vol hindernissen. Vergelijkbaar met een motorcrossbaan, alleen een stuk kleiner en korter. Een BMX-baan is meestal tussen de 300 en 500 meter lang. Om direct vanuit de start snelheid te maken, begin je op een startheuvel met een startplank. Daarna volgen hindernissen als (dubbele) heuveltjes, table tops, kombochten en wasborden. Springend, sturend, pompend en zwevend bereik je uiteindelijk de finish. En dan heb je nog maar één ronde gehad. Een BMX-wedstrijd bestaat altijd uit meerdere rondes (manches). Per manche staan er maximaal acht rijders naast elkaar aan het starthek. Eerst zijn er de kwalificatie manches. De beste uit alle manches gaan door naar de finalerondes. Dit kan starten vanaf 1/32 tot en met 1/2 en finale. De eerste vier rijders van een finalemanche gaan door naar de volgende finale. Best spannend dus.

Pumptrack

Het gaat bij BMX pumptrack om 100% fietsbeheersing. Door het verplaatsen van je lichaamsgewicht en een perfecte timing wordt er snelheid gegenereerd. Er kan dan ook vaak niet getrapt worden. Een pumptrack parcours is een kruising tussen een fietscrossbaan en een skatepark. Het is een achtbaan voor alles op wielen. Bulten en bochten volgen elkaar ritmisch op. In België worden steeds meer pumptracks aangelegd, en gelukkig maar!

Freestyle

Bij Ostend BMX Club komt freestyle niet aan bod.

2 klasses BMX-racing

Binnen BMX racing zijn er 2 klasses: Cruiser en Challenge.​ Wat is het verschil eigenlijk? Bij de cruiser klasse rijd je met 24 inch wielen en bij de challenge klasse met 20 inch wielen. Je kunt met een 24inch wiel alleen starten in de cruiser klasse en met een 20 inch wiel alleen bij de challenge. Beide groepen hebben dan ook hun eigen wedstrijdsoort. Elite en Junior-rijders rijden altijd in de challenge klasse.

Contacteer ons

Secretariaat

Koebrugstraat 26a
8400 Oostende

contact@ostendbmxclub.be

BTW BE 0820 381 755

BMX Track Oostende

Sportpark De Schorre
8400 Oostende

 

Pumptrack Middelkerke

Westendelaan 71
8430 Middelkerke